Home  /  Nifty test  /  Vse prednosti NIFTY testa

Nosečnost

Vse prednosti NIFTY testa

--- 25 Jul 2018

Predrojstveni testi so v času nosečnosti povsem normalna praksa, saj se zanje odloča vedno več bodočih staršev. Sicer velja, da se zanje v večjem številu odločajo nosečnice z različnimi indikacijami, kot so višja starost bodoče mamice, zgodovina predhodne nosečnosti s trisomijo, zdravljenje z IVF itd., pa vendar se za neinvazivne metode odločajo tudi bodoči starši le zaradi želje po zagotovilu o zdravju svojega otroka.

NIFTY test velja za najpopolnejši neinvazivni predrojstveni test na svetu, zaradi česar se največ nosečnic odloči prav zanj. NIFTY test odkriva tveganje za nastanek določenih genetskih nepravilnosti (kot so Downov, Edwardsov, Turnerjev sindrom…) že od 10. tedna nosečnosti dalje.  Opravilo ga je že več kot 3.000.000 nosečnic po vsem svetu. Kakšne so njegove prednosti pred ostalimi, tako invazivnimi kot tudi drugimi neinvazivnimi testi, preberite spodaj.

 

VAREN

Zaradi enostavnega postopka velja NIFTY za najvarnejši predrojstveni test na svetu in ne predstavlja nobenega tveganja za splav ali katerekoli druge probleme v času nosečnosti. V primerjavi z invazivnimi postopki (amniocenteza, biopsija horionskih resic..) pri katerih obstaja 1-2% tveganje za splav ali pa ti postopki privedejo do drugih nevšečnosti v času nosečnosti (slabost, krvavenje, prezgodnji porod…), je NIFTY test brez stranskih učinkov za vsako bodočo mamico.

MANJ ŽENSK JE IZPOSTAVLJENIH INVAZIVNIM POSTOPKOM

Za invazivne metode opravljanja predrojstvenih testov je značilno, da posegajo v telo nosečnice, zaradi česar predstavljajo 1-2% tveganje za splav, krvavenje, prezgodnji porod itd. To je v primeru, da so rezultati testiranja negativni in da je otrok zdrav, za bodočo mamico lahko zelo stresno in boleče. Z NIFTY testom se lahko nosečnice temu izognejo, saj gre za neinvazivni postopek, ki ne posega v telo in s tem ne povzroča nobenega tveganja za kakršnekoli težave.

ENOSTAVEN

NIFTY test se opravi z enostavnim odvzemom krvi nosečnice iz pregiba na roki, torej je postopek enak povsem običajnemu laboratorijskemu odvzemu krvi. Postopek traja le nekaj sekund, pred tem pa je v nekaj minutah potrebno izpolniti še dokumentacijo, katero skupaj z vzorcem krvi pošljejo v najnaprednejši laboratorij na svetu. Postopek NIFTY testa si lahko ogledate tudi na tej povezavi: /predstavitev-nifty-test/

ŽE OD 10. TEDNA NOSEČNOSTI NAPREJ

NIFTY test lahko nosečnica opravi že od 10. tedna nosečnosti naprej, saj se v njenem krvnem obtoku takrat že nahajajo prosto celični fragmenti DNK ploda. Z najmodernejšo tehnologijo genetskega sekvenciranja in z naprednimi bioinformatskimi logaritmi se nato to prosto celično DNK analizira in s tem zazna kromosomske nepravilnosti ploda že v zgodnji nosečnosti.

NATANČEN

NIFTY test velja za najbolj natančen neinvazivni predrojstveni test na svetu. Senzitivnost pri zaznavanju trisomij, kot je na primer Downov sindrom je višja od 99%, hkrati pa je bilo na svetu opravljenih že več kot 3.000.000 testov z le 0,1% lažno pozitivnim rezultatom.

REZULTATI SO NA VOLJO ŽE V 6-8 DNEH

Rezultati NIFTY testa so na voljo v samo 6-8 dneh, kar je mnogim nosečnicam velikega pomena. Največkrat je pri predrojstvenih testih najbolj mučno prav čakanje na rezultate, katero lahko pri invazivnih metodah traja tudi do nekaj tednov.

ZANESLJIV

NIFTY test je izredno zanesljiv predrojstveni test, kar potrjuje tudi največja študija o rabi neinvazivnih testov v klinični praksi, katera je bila narejena na vzorcu 147.000 žensk. Študija je potrdila tudi visoko zanesljivost testa in nizek procent lažno pozitivnih rezultatov. Zaradi zanesljivosti se na NIFTY test zanaša veliko število ginekologov in zdravnikov po vsem svetu.

ŠT. 1 V SVETU

NIFTY test testira tri najpogostejše trisomije, ki so prisotne ob rojstvu (Downov, Edwardsov in Patauov sindrom), hkrati pa testira kar 63 klinično relevantnih sindromov delecij in duplikacij ter anevploidije spolnih kromomov. NIFTY test lahko razkrije tudi spol otroka.

NIFTY test s tem velja za najbolj kompletni predrojstveni test na tržišču, na voljo pa je v več kot 66 državah po vsem svetu. V Sloveniji ga je možno opraviti v več kot 60 ginekoloških ambulantah in klinikah, plačilo pa je možno tudi na obroke. Več o NIFTY testu preberite na spletni strani www.niftytest.si

Share this story: