Choose Your Language
Home  /  Pogosto zastavljena vprašanja

Pogosto zastavljena vprašanja

Kdo lahko opravi test?
NIFTY™ test je na voljo vsem ženskam po 10. tednu nosečnosti.
Kakšne informacije mi bo NIFTY™ test razkril?
NIFTY™ test vam pove kakšno je tveganje, da ima vaš otrok Downov, Edwardsov ali Patauov sindrom. Kljub temu, da je NIFTY™ test pri zaznavanju teh nepravilnosti 99.5% natančen, ne more 100% zagotavljati, da vaš otrok nima omenjenega sindroma. Dodatno je z NIFTY™ testom mogoče odkrivati tudi sindrome določenih delecij in anevploidije spolnih kromosomov.
Z NIFTY™ testom lahko po želj izveste tudi spol vašega otroka.
Kako deluje NIFTY™ test?
Prosto celična plodova DNK se v času nosečnosti nahaja v materinem krvnem obtoku. Iz majhnega vzorca materine krvi, lahko z NIFTY™ testom analiziramo to prosto celično plodovo DNK, z napravami za genetsko sekvenciranje, in ugotovimo ali so prisotne kakšne kromosomske nepravilnosti.

Za več informacij si na naš spletni strani poglejte zavihek 'Tehnologija NIFTY™ testa' ali uvodni video, kjer je podrobneje razložena metodologija testa.
Kako natančen je NIFTY™ test?
NIFTY™ z 99.5% natančnostjo odkriva Downov, Edwardsov in Patauov sindrom.
Ta številka je potrjena z dvema eksternima validacijskima študijama.

Pomembno je vedeti, da je NIFTY™ presejalni test, kar pomeni, da ni 100% zanesljiv, kot invazivni diagnostični postopki, na primer amniocenteza.
Kako hitro bom dobila rezultate?
Rezultati so na voljo v 6-8 delovnih dneh in sicer pri zdravniku, ki je opravil vaš NIFTY™ test.
Kaj je lažno pozitiven rezultat?
Lažno pozitivni rezultat je kadar gre za pozitivni rezultat, ki se pozneje pri nadaljnjem diagnostičnem testiranju izkaže za negativnega, torej kadar plod dejansko nima določene nepravilnosti.

Rezultati NIFTY™ testa so lažno pozitivni le v 0.05 % primerov.
Kakšna je razlika med diagnostičnim in presejalnim testom?
Diagnostični testi so 100% zanesljivi in lahko z gotovostjo napovejo ali določena nepravilnost obstaja. Pomanjkljivost predrojstvenih diagnostičnih testov, kot je amniocenteza, je ta, da predstavljajo tveganje za splav.

Presejalni test nakazuje tveganje za pojav določne nepravilnosti in kljub visoki natančnosti, niso 100 % natančni.

NIFTY™ je presejalni test, ki kljub visoki natančnosti, kar 99,5% za Downov, Edwardsov in Patauov sindrom, ni diagnostičen.
Koliko stane NIFTY™ test?
Prosimo, da se za ceno obrnete na vam najbližjega ponudnika. Če niste prepričani kje se nahaja vam najbližji NIFTY™ ponudnik, nas prosim kontaktirajte na nifty.test@geneplanet.com.
Kaj naj naredim v primeru visoko rizičnega rezultata?
O rezultatih se je potrebno vedno posvetovati z zdravnikom. V primeru visoko rizičnega rezultata priporočamo, da se rezultat potrdi z diagnostično metodo.
Kje je NIFTY™ test na voljo?
Preverite na seznamu ponudnikov NIFTY™ testa v Sloveniji ali nas kontaktirajte na nifty.test@geneplanet.com.