Home  /  Nifty test  /  Kako izgleda postopek testiranja z NIFTY testom?

Nifty test

Kako izgleda postopek testiranja z NIFTY testom?

--- 22 Feb 2018

Z nosečniškimi pregledi, tako obveznimi kot tudi dodatnimi, se vsaka bodoča mamica sreča že v zgodnji nosečnosti. Govorimo o ultrazvočnih pregledih, meritvi nuhalne svetline ter o invazivnih testih s pomočjo katerih izvemo več o genetskem zdravju našega otroka.

Glavna razlika med invazivnimi in neinvazivnimi testi je ta, da invazivne metode (na primer amniocenteza ali biopsija horionskih resic) zaradi invazivnosti posega predstavljajo 1-2% tveganje za splav ali druge zaplete v nosečnosti  medtem ko pri neinvazivnih presejalnih testih to tveganje ne obstaja. Več informacij o predrojstvenih testih v nosečosti lahko najdete tukaj. 

Zagotovo najboljši in najbolj kompleten neinvazivni predrojstveni presejalni test na svetu je NIFTY test, ki je varen, natančen in zanesljiv.

Kako izgleda postopek testiranja z NIFTY testom?

Nosečnice se za NIFTY test najpogosteje odločijo po ultrazvočnem pregledu nuhalne svetline. Na dan testiranja vas v izbrani ambulanti pričaka ginekolog, ki vam pojasni vse lastnosti in omejitve NIFTY testa. Pred samo izvedbo boste izpolnili potrebne obrazce o podrobnostih vaše nosečnosti in podpisali privolitveno izjavo za opravljanje testa.

Sam postopek je izredno varen in enostaven, popolnoma enak najbolj navadnemu odvzemu krvi iz pregiba na roki.
Vzorec krvi je nato z vso pripadajočo dokumentacijo poslan v certificiran laboratorij, kjer je analiziran v skladu z najvišjimi standardi.

Rezultati testa so pripravljeni po 6-10 dneh od odvzema krvi. Takrat vas o njih obvesti izbran ginekolog, kasneje pa vse rezultate analize prejmete tudi po pošti.

Rezultati NIFTY testa so več kot 99% zanesljivi za tri najpogostejše trisomije, ki so prisotne ob rojstvu in sicer za Downov, Edwardsov in Patauov sindrom. Prav tako je s NIFTY testom mogoče preveriti pristotnost še nekaterih drugih genetskih nepravilnosti, ki jih povzročajo dodatne ali manjkajoče genetske informacije v otrokovi DNK. Izvedeti je možno tudi spol otroka. Več informacij o panelu testiranih nepravilnosti najdete tukaj.

Kako enostaven je postopek testiranja z NIFTY testom si lahko ogledate tudi v spodnjem videoposnetku.

Videoposnetek je bil pripravljen v sodelovanju z ZC Dravlje in mag. Uršulo Reš Muravec, dr. med., spec. ginekologije in porodništva. Več informacij o ZC Dravlje najdete na njihovi spletni strani www.noseca.com. 

 

Share this story: