Home  /  Nifty test  /  Sem primerna nosečnica za NIFTY test?

Nifty test

Sem primerna nosečnica za NIFTY test?

--- 12 Jan 2018

NIFTY test, katerega strokovnjaki priporočajo tudi nosečnicam, ki so v procesu umetne oploditve ali IVF prejele donirano jajčno celico, prav tako pa nosečnicam, ki nosijo dvojčke, je neinvazivni predrojstveni test številka ena na svetu.

Noseča si, zaradi česa te najverjetneje prevzemajo čudovita čustva! Ko se boš počasi privadila na novonastalo situacijo, bodo sledili pogovori s prijateljicami, mladimi mamicami, sosedi, zdravniki, nekje vmes pa boš naletela še na nosečniške portale, forume in bloge za nosečke ter mamice. Ob koncu raziskovanja, branja ter sprejemanja nasvetov pa se boš verjetno tako kot večina nosečnic znašla v situaciji, v kateri ne boš vedela, kaj narediti in kakšne odločitve sprejeti. Od najenostavnejših vprašanj v povezavi z otroško sobo, garderobo in vozičkom, pa vse do vedno naprednejših zdravstvenih skrbi in zagat. Tako boš morda tudi ti kmalu potem, ko se ti bo zdelo, da ti je v povezavi z nosečnostjo že vse jasno, ugotovila, da v resnici tega, kar bi morala vedeti, še ne veš. Za vse nosečnice smo prav zaradi tega zbrali informacije o pomembnih predrojstvenih testiranjih, katere bi morala poznati vsaka nosečnica.

Primeren za vse nosečke

Že na prvih zdravstvenih pregledih ti je ginekologinja oz. zdravnica verjetno predlagala določene preparate, storitve, vaje in teste. Med pogostimi priporočili zdravnikov je tudi predrojstveni test NIFTY. A verjetno se sprašuješ, če si sploh primerna nosečnica za kaj takšnega? Naj te pomirimo. NIFTY je test, ki je primeren za vse nosečnice, neodvisno od starosti in tega, ali sploh obstaja osnovni dvom, ki ponavadi zdravnika prepriča, da ti priporoča predrojstveno testiranje. Test NIFTY je sicer namenjen nosečnicam, ki bi zaradi telesnih značilnosti ali drugih indikacij morale opraviti eno izmed invazivnih metod diagnostike, kot je na primer amniocenteza, a je primeren tudi za vse tiste nosečke, ki si želijo le potrditev o zdravju svojega otroka in si tako zagotoviti zares mirno nosečnost.

En odstotek je veliko!

Če si tudi ti med nosečnicami, pri katerih je zdravnik ugotovil prisotnost določenih parametrov, ki vplivajo na potencialne genske spremembe pri plodu, med nosečnicami, ki so stare več kot 30 let, ali tistimi, ki imajo zgodovino predhodne nosečnosti s trisomijo, ti je zdravnik verjetno predlagal invaziven predrojstveni test amniocentezo. Na postopek amniocenteze so pogosto napotene tudi nosečnice, ki so šle čez enega izmed postopkov umetne oploditve ali IVF ter nosečnice, pri katerih ultrazvok ploda nakazuje na povečano tveganje za anevploidije. Toda, ali zares veš, kaj je amniocenteza, kako poteka in kakšna so tveganja? Amniocenteza je – tako kot biopsija horionskih resic – invazivna procedura, pri katerih se s pomočjo igle ob kontroli ultrazvoka pridobi plodova voda ali horionske resice, ki vsebujejo plodovo DNK. Ta postopek imenujemo invaziven zato, ker zdravnik potisne iglo skozi materin trebuh vse do posteljice, kjer se nahaja plod. Enako kot pri ostalih invazivnih metodah v medicini tudi ta postopek predstavlja določeno tveganje. V primeru amniocenteze gre za približno 1-2% tveganje za splav.

En odstotek morda ni slišati veliko, toda v medicini je en odstotek veliko! Še posebno, če ta en odstotek predstavlja življenje tvojega otroka.

Ne ogroža ne mame ne otroka!

Ker si vsaka mama želi zdravega otroka, se kljub tveganju veliko žensk odloči za invazivno metodo, še posebno, če jo priporoča zdravnik. Tako gre veliko število nosečnic povsem po nepotrebnem skozi takšne invazivne metode, ki so do nedavnega obstajale prav zaradi omejitev medicine in tehnologije. A sedaj imamo priložnost, da za veliko število nosečnic, ki bi bile drugače kandidatke za amniocentezo ali CVS, izvedemo neinvazivni predrojstveni test NIFTY, ki ne ogroža ne matere in ne otroka, a kljub temu daje kakovostne informacije. Tako kakovostne, da se lahko v velikem številu primerov izognemo vsem invazivnim metodam. Test NIFTY, ki ga strokovnjaki priporočajo tudi nosečnicam, ki so v procesu umetne oploditve ali IVF prejele donirano jajčno celico, prav tako pa nosečnicam, ki nosijo dvojčke, je neinvazivni predrojstveni test številka ena na svetu. Z razvojem moderne genetike in naprednih tehnologij genskega sekvenciranja in bioinformatike lahko s testom NIFTY že v nekaj dneh pridobimo izrazito zanesljiv rezultat, ki nam omogoča izogibanje nepotrebnim tveganjem, kot so invazivni postopki.

Vsaka nosečnost namreč predstavlja novo življenje!

Več o NIFTY testu si lahko preberete tukaj

Share this story: